Кава – є одним із найпопулярніших напоїв у світі. Батьківщиною кавових дерев вважається Африка. Пізніше їх почали вирощувати на інших континентах. Але все ж це дерево вибагливе, тому може рости тільки в певних умовах, у так званому кліматичному поясі кави. Розглянемо, де вирощують каву і чим відрізняються види і сорти кави, зібрані в різних куточках планети.

Чи має значення країна, де вирощують каву?

Кожен поціновувач кави знає, що напій може мати безліч смакових відтінків. І всі вони залежать від того, в якому регіоні було вирощено кавове зерно. У кожної країни-виробника кави є свої способи й традиції вирощування та збору врожаю. Також на аромат і смакові властивості напою може впливати мікроклімат, у якому дозрівало зерно. Тому так, для гурманів важливо, в якому кліматичному поясі росте кава. Адже від цього залежить смак та аромат улюбленого напою.

Як країна-виробник кави впливає на її смак та аромат?

Смак та аромат безпосередньо залежать від того, де вирощують каву. Наприклад, зерна, що виросли на африканському континенті, вирізняються кислинкою та фруктовими нотками. Тому готуючи каву з Ефіопії або Кенії, можна отримати напій з характерним ягідним, фруктовим, квітковим профілем і комплексною кислинкою. Вирощені в Центральній Америці зерна здатні здивувати своїм збалансованим смаком, у якому поєднуються кислинка, терпкість і фруктовий присмак. Смак бразильської кави подарує карамельні, шоколадні та горіхові нотки. В Азії виробництво кави теж дуже поширене. Найвідомішою країною, що вирощує продукт на цьому континенті, є Індонезія. Поряд із фруктовими нотками напій має складніший землистий профіль спецій. Також якісну каву експортують із М'янми. А тим, кому подобаються солодкі фруктові нотки, варто спробувати продукт, вирощений у Папуа Новій Гвінеї.

Кліматичний пояс кави: що це і де росте кава?

Кліматичний пояс кави (кавовий пояс Землі) – це уявна смуга, розташована в межах 23 градусів на північ і південь від екватора. Сюди входять близько 70 країн Африки, Азії, Австралії, Центральної та Південної Америки.

Основні кліматичні умови для вирощування кави

Кліматичний пояс кави відрізняється сукупністю географічних і кліматичних характеристик, що дають змогу вирощувати кавові дерева. Його особливість полягає в тому, що відстань від цієї уявної лінії до сонця протягом року майже не змінюється. Завдяки цьому тут створені ідеальні умови для вирощування кавових дерев. Кавові дерева найкраще ростуть на помірно родючому ґрунті. Оптимальною для них є температура в межах 17-23 градусів. Також важливими умовами для вирощування є кількість сонячного світла та опадів. Попри те, що кавові дерева теплолюбні, вони потребують захисту від прямих сонячних променів. Тому на деяких кавових плантаціях часто спеціально висаджують високі дерева, що створюють тінь. Максимальний термін плодоношення дерев становить 60 років. Але найбільші врожаї збирають у перші 15 років.

Провідні країни-виробники кави: ТОП-7 країн лідерів

Близько 70 країн розташовані в межах кавового поясу з тропічним кліматом, придатним для вирощування зерен. Для більшості з них кавове зерно стало джерелом прибутку та головним товаром для експорту з країни. Розглянемо основні країни, що спеціалізуються на виробництві кави.

1. Бразилія

Бразилія найбільший виробник кави, який експортує близько третини всього обсягу продукції у світі. Вперше тут почали вирощувати її у ХVІІІ столітті, коли сюди привезли зерна з Гайани. Відтоді кавові дерева вирощують по всій країні, що приносить Бразилії чималий прибуток. Найбільші кавові плантації розташовані на південному сході країни, де кліматичні умови виявилися ідеальними для цієї культури. Щоб дерева отримували необхідну кількість світла й вологи, їх висаджують на спеціально підготовлені ділянки. Збір врожаю проводять вручну або за допомогою спеціальних машин. Бразильська кава дуже різноманітна. У країні вирощують десятки сортів, що відрізняються смаковими характеристиками. Але найбільшу частину складають сорти арабіки.

2. В'єтнам

В'єтнам вважається другим у списку найбільших виробників кави у світі. Щороку він експортує близько 1,5 млн тонн кавових зерен. Каву вирощують у цій країні вже близько 150 років. Уперше зерно потрапило сюди з французькими колоністами. Сьогодні саме ця культура стала однією з найважливіших галузей, які приносять дохід В'єтнаму. Культуру вирощують у багатьох регіонах країни, але більша частина плантацій, де росте кава, розташована в провінціях Даклак, Ламдонг і Гіадинь. Ґрунт і клімат тут найбільш сприятливі для цього. 90% кави становить сорт робуста. Більша її частина йде на приготування розчинного продукту.

3. Колумбія

В середньому Колумбія щорічно експортує до 850 тисяч тонн кавових зерен. Вперше кавові дерева тут посадили іспанські колоністи у ХVІІІ столітті, після чого культура стала основним товаром, що йде на експорт. Колумбійська кава відрізняється високою якістю. Збір зерен тут проводиться тільки вручну, що дає змогу зберегти унікальний смак і високу якість продукту. Крім того, що Колумбія є одним із найбільших світових експортерів кави, країна відома власною системою сертифікації, яка гарантує, що вся продукція відповідає встановленим стандартам якості. Тут вирощують тільки різні сорти арабіки.

4. Індонезія

Це одна з найбільших країн-виробників кави, яка на рік експортує близько 660 тисяч тонн зерен. На території Індонезії вирощують понад 20 сортів, серед яких найдорожча кава Копі Лювак. Її особливість у специфічній обробці зерна перетравлює організм пальмової цивети. Це невелика тварина, яка харчується кавовими зернами, обираючи найкращі та найстисліші ягоди. Через те, що цей сорт виробляється в мізерній кількості, його вартість дуже висока. Вирощуванням цієї культури в країні зайнялися ще в XVІІ столітті. В Індонезії кава росте в регіонах Сулавесі, Ява і Суматра. Більшість плантацій розташовані на висоті 600-1800 метрів над рівнем моря. Майже 75% вирощеної в Індонезії кави – це робуста високої якості. Вона вирощується на невеликих висотах, тому більш доступна й дешева. Арабіку вирощують високо в горах і збирають виключно вручну. Тому вона має вишуканий смак, високу якість і відповідну ціну.

5. Ефіопія

Одна з країн лідерів з вирощування кави – Ефіопія, яка виробляє близько 3% усього зерна в світі. Ефіопія вважається батьківщиною кави, що є головним джерелом доходу місцевих жителів. Кавові плантації розташовані на висоті 1200-2200 метрів над рівнем моря на ґрунтах зі специфічним складом, що надає зерну вишуканого смаку та аромату. Найпопулярнішими сортами ефіопської кави є Сідамо, Харрар і Йоргачеф.

6. Гондурас

Гондурас – це найбільший виробник кави в Центральній Америці. Щорічно Гондурас експортує близько 345 тисяч тонн зерна, основна маса якого це сорт арабіка Бурбон. Вперше каву в Гондурас привезли іспанці у ХVІІІ столітті. Кліматичні умови регіону виявилися ідеальними для її вирощування. Плантації розташовані на висоті 800-1700 метрів над рівнем моря. Також у країні багато гірських річок, вода з яких використовується для зрошення земель.

7. Індія

В середньому Індія щорічно експортує близько 350 тонн кавових зерен. Історія її вирощування розпочалася в країні в XVII столітті, коли зерна сюди незаконно привіз один із паломників. В Індії каву вирощують у штатах Маніпур, Керала, Карнатака, Тамілнаду та Андхра-Прадеш. Особливістю індійської кави є те, що дерева ростуть у тіні. Це потрібно для захисту рослин від палючого сонця та збереження вологи в ґрунті. Усі зерна збирають вручну, що дає змогу зберегти високу якість продукту та запобігти пошкодженню дерева. Індійська арабіка відрізняється характерним солодким присмаком, м'яким післясмаком і ніжним ароматом.

Які ще країни спеціалізуються на вирощуванні кави?

Світові лідери з виробництва кави постачають на ринок більшу частину продукту. Але також є країни, в яких вирощують каву, але вона не є їхнім основним джерелом доходів.

До них належать:

  1. Мексика. Основна частина плантацій, на яких вирощують арабіку, належить дрібним фермерам. Усі вони розташовані в південних штатах.
  2. Перу. 70% кави в Перу – це висококласна арабіка. Перуанська кава росте на плантаціях, розташованих у високогірних районах. Дерева висаджують на затінених ділянках, що сприяє накопиченню в зернах цукрів і кислот, роблячи смак напою багатогранним і збалансованим.
  3. Коста-Ріка. Вперше каву привезли сюди у XVIII столітті європейські колонізатори. У країні вирощують виключно арабіку. Робуста заборонена на законодавчому рівні.
  4. Гватемала. Практично всі плантації кави в Гватемала розташовані в затемненій місцевості на схилах вулкана. Це надає зерну насиченого шоколадно-горіхового смаку з димним післясмаком.
  5. Сальвадор. Вирощена в цій країні кава відрізняється м'яким смаком із пряними нотками та мінімальною кислотністю.

Де вирощують найсмачнішу каву: 5 найвідоміших регіонів

Усі країни-виробники кави представляють свій продукт, як найкращий у світі. Звичайно ж, ідеальний смак напою для кожного свій. Але все ж таки є кілька регіонів, які спеціалізуються на вирощуванні кави й традиційно вважаються лідерами у виробництві найбільш якісних зерен.

1. Єргачефе, Ефіопія

Ефіопія завжди була найбільшим виробником кави у світі. Тут вирощують десятки різних сортів, але найкращою з них по праву вважається кава Іргачіф (Їргачоф). Її вирощують в однойменному районі, розташованому в південно-західній частині країни на висоті близько 2000 м над рівнем моря. Унікальний клімат регіону сприяє формуванню зерна з унікальним ароматом, шляхетним смаком з фруктово-квітковими нотками та невеликою кислинкою лимона.

2. Тарразу, Коста-Ріка

Сорт зерен, вирощених у високогірному районі Тарразу, має блакитний відтінок і плоску форму. Його насичений смак нагадує гурманам дороге бургундське вино. У смаку можна чітко почути нотки фундука, шоколаду та цукатів.

3. Суматра, Індонезія

Кава сорту арабіка росте на невеликих фермах і вважається органічною. Регіон спеціалізується на вирощуванні чотирьох відомих сортів:

  • Мандхелінг відрізняється терпким смаком з винними та горіховими нотками;
  • Лінтонг має глибокий смак з димним післясмаком;
  • Маунтін Капі насичений смак та аромат з легкою гостротою та присмаком трав;
  • Лювак Копі унікальний сорт, який є найдорожчим у світі завдяки особливій технології виготовлення, має присмак карамелі.

4. Уїла, Колумбія

Сорт Колумбія Уїла високоякісна арабіка, що відрізняється солодким фруктовим смаком. Кавові плантації тут знаходяться у високогірних районах на висоті 1250-1950 метрів вище рівня моря.

5. Санта-Ана, Сальвадор

Кава, вирощена на схилах вулкана Санта-Ана, має виражені нотки абрикоса та яблука з горіховим післясмаком. М'якому смаку напій завдячує тому, що кавові дерева ростуть у тіні вікових лісів, а врожай тут збирають виключно руками.

Як вибрати каву за країною-виробником: прості рекомендації

Найбільшими країнами-виробниками кави у світі є Бразилія, Ефіопія, Колумбія, В'єтнам, Індія, Мексика та Гондурас. Саме вони дають близько 80% зерна, присутнього на ринку. Продукт кожної з цих країн має свої особливості:

  • Бразилія країна кави, зерно з якої вважається найякіснішим;
  • Ефіопія пропонує напій з відмінним смаком шоколаду;
  • Колумбія поставляє легкий напій із фруктовими нотками;
  • В'єтнам пропонує недорогу робусту з характерною гіркотою;
  • Індія напій відрізняється солодкістю, м'якістю та ароматом спецій;
  • Мексика виробляє сировину для напою, що відрізняється легкою кислинкою, яку поціновувачі порівнюють із благородним вином;
  • Гондурас пропонує якісний напій із вираженою кислинкою.

Українські виробники кави: чи є перспектива вирощування кави в Україні?

Кавове дерево дуже вибагливе й потребує особливих умов для вирощування. Найоптимальнішим для нього є тропічний клімат. Тому найбільше вирощують каву в Ефіопії, Бразилії, Індонезії та на Кубі. В Україні таких умов немає, тому тут виростити її неможливо. В Україні є багато компаній, які імпортують зерно з інших країн і займаються його обсмажуванням. Здебільшого виробники кави в Україні працюють на внутрішній ринок, і лише невелика її частина йде на експорт.

В Україні також активно розвиваються невеликі виробництва та ремісничі обсмажувальники, які роблять ставку на якість, свіжість та індивідуальний підхід. Такі компанії ретельно відбирають зерна, працюють із преміальними сортами та обсмажують каву невеликими партіями, щоб максимально розкрити її смак і аромат.

Магазин кави Sunrise Coffee & Tea – один із таких виробників. Тут уважно відбирають зерна з найкращих куточків світу та самостійно займаються їх обсмаженням, щоб кожна чашка дарувала багатий, насичений смак. Замовляйте свіжообсмажену каву у Києві з доставкою по всій Україні та насолоджуйтеся преміальною якістю від першого до останнього ковтка!

Рекомендації експерта по темі країни-виробники кави

З усіх країн, які спеціалізуються на вирощуванні кави, найвідомішою є Ефіопія, яка постачає на ринок більшу частину продукту. Незважаючи на простоту товару, в зернах, вирощених у цій країні, відсутні будь-які домішки або надмірна гіркота напою. Не менш популярною є кава, вирощена в Гватемалі. Це країна, де вирощують каву з ароматом спецій. Тим, хто віддає перевагу кислинці в напої, варто звернути увагу на зерна з Ефіопії. В їхньому смаку також можна відзначити нотки лісових ягід і кориці. З африканських країн, які є світовими експортерами кави, необхідно виділити Кенію. Виробництво тут суворо контролюється, а готовий продукт має відтінок смородини та ледь відчутну кислинку. Шанувальникам міцного напою варто порадити колумбійську каву. Насичений аромат, м'якість і терпкість притаманні напою з Індії.

Додаткові ресурси

  1. PBFY
  2. World Economic Forum
Микола Бондар
Експерт із якості кави та чаю
Зміст