Кава має підбадьорливі властивості та покращує настрій, за що й цінується мільйонами гурманів. А ось готується напій різними способами, серед яких один із найпростіших і найзручніших — застосування крапельної кавоварки. Гаряча вода повільно проходить через мелені кавові зерна, повільно перетворюючись на ароматний напій. Далі детально розглянемо, як варити каву в крапельній кавоварці правильно, щоб вона вийшла насиченою та смачною.

Крапельна кавоварка: основні принципи роботи

Щоб правильно приготувати каву в крапельній кавоварці, необхідно перш за все розібратися в її будові та принципі роботи. В резервуар наливається вода, а у відсік для кави засипаються мелені зерна.

Процес приготування напою виглядає наступним чином:

  • вода з ємності резервуара витікає в нагрівальний елемент, пройшовши крізь односторонній клапан;
  • у нагрівальному елементі відбувається її нагрівання до моменту появи бульбашок;
  • внаслідок нагрівання води підвищується тиск, що призводить до її переміщення трубкою вгору, де розташований відсік з меленою кавою (у зворотному напрямку рідина рухатися не може через наявність спеціального клапана);
  • гаряча вода повільно виливається на мелені зерна, проходячи крізь них;
  • готова кава капає в термоглечик.

Варити каву в крапельній кавоварці дуже просто, що вважається її головною перевагою. Тому такий метод часто використовується і в кафе, і в домашніх умовах. У меню напій зазвичай позначений, як «фільтр-кава».

Як правильно варити каву в крапельній кавоварці: головні правила

Якщо ви хочете навчитися правильно варити каву в крапельній кавоварці, дотримуйтесь наступних порад:

  1. Використовуйте свіжозмелену каву середнього помелу, щоб досягти оптимальної екстракції.
  2. Пропорція кави та води має становити приблизно 1:15 (1 грам зерен на 15 мл рідини).
  3. Якщо тільки придбали прилад, вивчіть інструкцію, щоб зрозуміти, як варити каву в крапельній кавоварці залежно від її моделі.
  4. Заливайте в колбу тільки фільтровану воду, щоб поліпшити смак напою.
  5. Перед початком процесу переконайтеся, що прилад і всі його елементи чисті, щоб уникнути сторонніх присмаків.
  6. Після завершення процесу подавайте каву відразу, щоб зберегти її аромат і свіжість.
  7. Не залишайте напій на підігріві надовго, оскільки це погіршує його смак.

Як варити каву в крапельній кавоварці: потрібні інгредієнти та обладнання

Щоб правильно варити каву в крапельній кавоварці, знадобляться такі компоненти й пристосування:

  1. Безпосередньо крапельна кавоварка та свіжозмелена кава середнього помелу.
  2. Чиста фільтрована або бутильована вода з низькою мінералізацією.
  3. Паперовий або багаторазовий фільтр, що підходить для конкретної моделі кавоварки.
  4. Мірна ложка або кухонні ваги, щоб точно відміряти необхідну кількість кави (приблизно 1-2 столові ложки на 180 мл води).
⚠️Важливо! Всі інгредієнти та обладнання мають бути якісними для досягнення ідеального результату.

Який розмір помелу використовувати в крапельній кавоварці для смачної кави?

Щоб варити смачну каву в крапельній кавоварці, зерна рекомендується молоти безпосередньо перед приготуванням напою або ж вони мають бути подрібнені не раніше, ніж 2-3 тижні тому. З часом продукт втрачає свій аромат і смак. Тому якщо використовувати сировину, подрібнену давно, напій вийде посереднім і без характерних ноток.

Варити каву в крапельній кавоварці краще із зерен середнього обсмаження. Якщо використовувати темне обсмажування, в готовому напої буде чітко відчуватися гірчинка. А ось світле обсмажування робить каву більш кислою, без характерного аромату. Щоб заварити каву в кавоварці крапельного типу, варто вибрати сировину середнього (тонкого) помелу, її розмір можна порівняти з дрібною сіллю.

Крупний помел, якщо готуєте одну порцію, зробить смак напою більш водянистим, а часу на його заварювання знадобиться більше. Однак крупний помел — правильний вибір, якщо заварюєте великий об'єм кави для компанії друзів або близьких. Занадто дрібний помел зробить напій гірким, а його частинки можуть пройти через фільтр та опинитися в чашці.

Якщо Ви прагнете досконалості в кожній чашці, рекомендуємо звернути увагу на сайт https://sunrisecoffee.ua/, де представлений унікальний вибір кави ідеального помелу для крапельних кавоварок. Розкрийте справжній смак зерен арабіки та її купажів, створених спеціально для цього способу заварювання.

Як варити каву в крапельній кавоварці правильно: покрокова інструкція

Кава в крапельній кавоварці готується просто й швидко. Для отримання ароматного напою необхідно:

  1. Налити в резервуар воду. Зазвичай у таких пристроях вся рідина проливається за один цикл. Тому брати її потрібно стільки, скільки готового напою бажаєте отримати в результаті.
  2. Якщо в електрокавоварці відсутня функція попереднього змочування фільтра, то під час використання паперового аксесуара його потрібно злегка зволожити водою. При використанні багаторазових фільтрів (металевих або нейлонових), цей крок можна пропустити.
  3. Засипати порцію меленої кави в підготовлений фільтр. Дозування кави в крапельній кавоварці становить 30 г продукту з розрахунку на 500 мл напою.
  4. Вирівняти шар меленої кави ложкою, але не утрамбовувати. Якщо сильно здавити порошок, воді буде складніше пройти через нього, а смак напою вийде гірким. Якщо цей пункт пропустити і не розрівняти мелені зерна, їхні частинки можуть спливати, а смак напою буде водянистим.
  5. Запустити процес варіння кави. Зазвичай 500 мл напою готується близько 5 хвилин, але точний час залежить від потужності пристрою.

Поширені помилки під час приготування кави в крапельній кавоварці

Незважаючи на те, що готувати каву в крапельній кавоварці дуже просто, є деякі помилки, які призводять до погіршення якості готового напою:

  1. Використання старого зерна. Ідеально, якщо з моменту обсмажування кави минуло не більше 3 місяців, а ще краще — до 2-3 тижнів. Далі сировина втрачатиме свої якості, і напій буде менш насиченим та ароматним. Днем обсмажування зазвичай є дата виготовлення. Тому при покупці важливо враховувати цю інформацію на упаковці. Також варто знати, що після відкриття упаковки сировина швидше втрачає свої якості. Тому її рекомендується щільно закривати й використовувати якомога швидше.
  2. Неправильний помел. Для кожного способу приготування кави підходить певний ступінь подрібнення зерна. Розмір фракцій впливає на швидкість заварювання та смак готового напою. Якщо помел великий, кава матиме водянистий смак і слабкий аромат. У разі використання дрібного помелу сировина віддасть максимальну кількість речовин, зробивши напій гірким, зі щільною структурою. Тому оптимальний вибір для крапельної кавоварки — середній (тонкий) помел.
  3. Недотримання пропорцій інгредієнтів. Щоб правильно готувати каву в крапельній кавоварці, важливо дотримуватися пропорцій. Оптимальним вважається дозування 6 г мелених зерен на 100 мл води. Але пропорції можна коригувати залежно від власних смакових уподобань. Відміряти дозу кави можна мірною ложкою. Але краще все ж використовувати ваги, оскільки залежно від щільності та ступеня помелу в одному й тому ж обсязі може бути різна вага сировини.
  4. Неякісна вода. Напій майже на 98% складається з рідини, тому від її якості багато в чому залежить і його смак. Водопровідну воду краще не використовувати, щоб приготувати каву в крапельній кавоварці. Вона може бути надто жорсткою, мати сторонні смаки, містити хлор та інші домішки. Тому краще використовувати бутильовану або фільтровану воду.

Як зробити смак більш насиченим під час заварювання кави в кавоварці крапельного типу?

Щоб зробити смак кави більш насиченим і розкрити її всі смакові грані, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Використовуйте свіжомелену каву. Найкраще подрібнювати зерна безпосередньо перед заварюванням, щоб зберегти аромат і яскравість смаку.
  2. Вибирайте правильний помел. Середній ступінь подрібнення забезпечує оптимальну екстракцію в крапельній кавоварці.
  3. Додайте трохи більше кави. Якщо зазначені вище дозування не дають змоги досягти бажаної насиченості напою, варто збільшити кількість сировини на 10-15%, щоб підсилити смак.
  4. Використовуйте фільтровану воду або рідину з мінералізацією близько 75-150 мг/л. Чиста вода без домішок максимально розкриває натуральні нотки напою.
  5. Попередньо зволожуйте фільтр. Це допомагає уникнути паперового присмаку, якщо використовуєте одноразові аксесуари.
  6. Контролюйте співвідношення кави та води. Рекомендована пропорція — 1:15.
  7. Регулярно очищайте кавоварку та фільтр, якщо він багаторазовий. Наліт і залишки олій можуть зіпсувати смак напою.
  8. Підігрійте чашку перед тим, як налити каву. Гарячий посуд довше зберігає температуру та аромат напою.

Бонус: Види фільтрів та їхній вплив на смак кави в крапельній кавоварці

Одну з основних ролей у процесі приготування кави в кавоварці крапельного типу відіграє фільтр. Він утримує частинки, забезпечуючи чистоту та якість напою, а також запобігаючи проникненню осаду в чашку. В крапельній кавоварці можуть використовуватися такі види фільтрів:

  1. Паперовий. Це одноразові вироби, які не потрібно чистити після застосування. Вони добре затримують навіть дуже дрібні частинки, але можуть трохи змінювати смак готового напою. Уникнути цього допоможе попереднє змочування перед засипанням кави.
  2. Тканинний. Вважаються найбільш екологічним рішенням, але зустрічаються в кавоварках крапельного типу нечасто. За ними потрібно ретельно доглядати та якісно очищати. Оскільки тканина добре вбирає ефірні олії, які присутні в кавових зернах, з часом може погіршитися смак готового напою.
  3. Пластиковий. Виготовляється з пластику з металевою або нейлоновою сіткою. Їх можна використовувати багаторазово, просто промиваючи після кожного заварювання.
  4. Металевий. Допомагає зберігати в складі готового напою натуральні олії, які містяться в зерні, роблячи смак та аромат більш насиченим. Щоб уникнути скупчення в ньому залишків сировини, фільтр із металу потрібно регулярно мити.

Перед тим, як зробити каву в крапельній кавоварці, необхідно переконатися, що розмір і форма фільтра повністю відповідають параметрам пристрою.

Рекомендації експерта про те, як варити каву в крапельній кавоварці

Я вважаю крапельну кавоварку ідеальним варіантом для приготування справжнього «американо» звичайними користувачами. Це значно простіше, ніж, наприклад, у пуровері. Тому раджу обирати саме такий тип приладу поціновувачам підбадьорливого напою. Також я рекомендую уважно поставитися до вибору зерна та його помелу. Тільки зі свіжозмеленої кави середнього помелу можна отримати ідеальний напій. Ще хотілося б сказати про швидкість протоку води. Якщо ви шанувальник міцного напою, відрегулюйте його так, щоб процес екстракції (проходження води крізь мелене зерно) був мінімальним. Тим, хто хоче отримати більш м'який смак, варто прискорити процес екстракції.

Додаткові ресурси

  1. Majesty Coffee
  2. Caffe Streets

Поширені запитання про те, як варити каву в крапельній кавоварці

Скільки ложок кави потрібно для крапельної кавоварки?

Як підігріти каву в крапельній кавоварці?

Скільки разів можна заварювати каву в крапельній кавоварці?

Чи можна в крапельній кавоварці використовувати мелену каву?

Чому крапельна кавоварка варить слабку каву?

Микола Бондар
Експерт із якості кави та чаю
Зміст