Гейзерні кавоварки є вдома у багатьох кавоманів. Але незважаючи на просту конструкцію, вони дають змогу отримувати насичений напій, що радує і смаком, і ароматом, особливо, якщо знати правильну технологію приготування. У цій статті розберемося, як варити каву в гейзерній кавоварці і що для цього потрібно. Також розповімо, від чого залежить смак напою при такому способі приготування та як його можна поліпшити.

Що таке гейзерна кавоварка та як вона працює: все, що варто знати

Гейзерна кавоварка — це пристрій для приготування кави методом парової екстракції.

Вона складається з трьох частин:

  • нижній резервуар для води;
  • фільтр для меленої кави;
  • верхня частина для готового напою.

Під час нагрівання вода перетворюється на пару, створюючи тиск, який змушує киплячу воду підніматися через фільтр із кавою. Екстрагований напій збирається у верхній частині. Заварювати каву в гейзерній кавоварці нескладно і при цьому вдається отримати насичений ароматний напій, який можна порівняти з еспресо.

Переваги приготування кави в гейзерній кавоварці (моці)

Рецепти кави в гейзерній кавоварці користуються великою популярністю, оскільки такий спосіб приготування налічує чимало переваг. Він дає змогу отримати насичений та ароматний напій, який за смаком нагадує еспресо. Така кавоварка проста у використанні й не потребує спеціальних навичок, а компактний розмір робить її зручною для дому та подорожей.

Крім того, вона економічна, оскільки не потребує дорогого додаткового обладнання та електрики (у разі використання газової плити). Завдяки унікальній технології приготування через пар і тиск, кава виходить із глибоким смаком та ідеальним балансом міцності.

Як варити каву в гейзерній кавоварці: потрібні інгредієнти

Щоб зварити каву в гейзерній кавоварці, крім безпосередньо моки з чистим і вимитим фільтром, потрібен простий набір інгредієнтів:

  1. Кава. Рекомендується використовувати свіжозмелені зерна, оскільки в такому випадку напій вийде більш ароматним, але підходить і продукт готового помелу.
  2. Вода. Найкраще для приготування підбадьорливого напою підходить фільтрована та бутильована вода зі слабкою мінералізацією.
  3. Доповнення. За бажанням при подачі можна додавати в готовий напій цукор, молоко, вершки тощо.

Навіть при використанні простих і доступних інгредієнтів можна легко приготувати смачну й ароматну каву в кавоварці.

Пропорції приготування кави в гейзерній кавоварці

Якщо плануєте варити каву в гейзерній кавоварці, рекомендується на 0,5 л води брати 100 г мелених зерен. Пропорції можуть відрізнятися залежно від об'єму посуду, розміру порцій та їхньої кількості. Також важливо враховувати використовуваний сорт продукту і його помел, особисті смакові переваги та бажану насиченість. Співвідношення інгредієнтів можна змінювати для отримання бажаного результату.

Скільки часу варити каву в гейзерній кавоварці?

Складно точно сказати, скільки варити каву в гейзерній кавоварці, оскільки тривалість приготування залежить від того, використовується холодна чи гаряча вода. В середньому на цей процес іде 4-8 хвилин. Також впливає об'єм води, інтенсивність нагріву та інші супутні фактори. Щойно стане чутним характерне шипіння й сильне булькання, це означає, що вода в нижньому відсіку закінчилась, і підбадьорливий напій уже приготувався.

Яка кава підійде для гейзерної кавоварки: розмір помелу для моки

Якщо хочете варити каву в гейзерній кавоварці з пінкою, неймовірним ароматом і смаком, важливо правильно вибрати помел. Найкраще використовувати продукт великої або середньої фракції. А ось дуже дрібний помел, схожий на цукрову пудру, здатний забити фільтр.

Не менш важливо вибирати якісні зерна, щоб отримати гармонійний напій. Рекомендуємо вам звернути увагу на сайт https://sunrisecoffee.ua/. Тут представлений унікальний вибір ексклюзивних сортів зерен арабіки та її купажів, тому ви точно зможете підібрати ідеальний варіант, щоб готувати напрочуд смачну каву в гейзерній кавоварці.

Як варити каву в гейзерній кавоварці: покрокова інструкція

Заварити каву в гейзерній кавоварці вдасться навіть гурманам-початківцям.

Виконайте такі дії:

  1. Підготуйте кавоварку — розберіть її та переконайтеся, що всі частини чисті й сухі.
  2. Налийте воду в нижній відсік до рівня клапана, але не вище. Попередньо її можна закип'ятити чайником, щоб напій приготувався швидше.
  3. Заповніть фільтр меленою кавою грубого або середнього помелу, не утрамбовуючи.
  4. Зберіть кавоварку — щільно з'єднайте всі частини, щоб уникнути витоків.
  5. Варити каву в гейзерній кавоварці потрібно на повільному або середньому вогні. Не використовуйте занадто сильний нагрів, щоб уникнути неприємної гіркоти.
  6. Слідкуйте за процесом — щойно кава почне підніматися у верхній резервуар і буде чутно характерне булькання, зменшіть вогонь.
  7. Зніміть гейзерну кавоварку з плити, коли процес завершиться (звук припиниться). Не залишайте її на вогні, щоб напій не перегрівся.
  8. Розлийте в чашки та відразу подавайте напій, щоб зберегти його смак і аромат.

Правильно заварити каву в гейзерній кавоварці зможе кожен. Під час подачі в неї можна додати цукор, вершки та інші компоненти залежно від смакових уподобань.

Кава в гейзерній кавоварці: секрети, як покращити смак

Щоб зробити смак напою ще більш вишуканим, для приготування кави в гейзерній кавоварці використовуйте свіжозмелені зерна середнього ступеня помелу. Це дасть змогу зберегти аромат та уникнути гіркоти. Крім того, краще взяти фільтровану воду, оскільки жорстка рідина може зіпсувати смак.

Не утрамбовуйте каву у фільтрі, оскільки таким чином можна сповільнити екстракцію й зробити напій занадто міцним. Слідкуйте за процесом: щойно вода перестане булькати, зніміть кавоварку з вогню, щоб уникнути перегріву та появи гіркоти. Перед подачею можна підігріти чашку — це збереже аромат напою.

Бонус: Чи можна заварювати чай або варити какао в гейзерній кавоварці?

Робити каву в гейзерній кавоварці неважко, але важливо знати, що для приготування чаю або какао вона не годиться. Якщо використовувати пристрій не за призначенням, це може призвести до його пошкодження.

Річ у тім, що листя чаю здатне спровокувати надмірний тиск усередині резервуара, а порошок какао заб'є фільтр, через що пара також не зможе виходити у верхню частину конструкції.

Рекомендації експерта про те, як варити каву в гейзерній кавоварці

Готувати каву в кавоварці мока для мене справжнє задоволення, оскільки можна спостерігати, як народжується дивовижний напій. Так, я рідко накриваю верхню частину кришкою. Це свого роду ритуал, який поєднує традиції та комфорт. Але попри те, що процес приготування нескладний, смак можна легко зіпсувати, якщо, наприклад, трохи перегріти рідину. Якщо придбали нову кавоварку, я раджу кілька разів приготувати в ній каву вхолосту, тобто не вживати її, щоб позбутися характерного металевого присмаку. А ще не рекомендую заварювати каву в кавоварці на сильному вогні. Так, таким чином час приготування зменшується, але смакові якості значно погіршуються — з'являється неприємна гіркота.

Додаткові ресурси

  1. Deep Ocean Roastery

Поширені запитання про те, як варити каву в гейзерній кавоварці

Як зрозуміти, що кава готова в гейзерній кавоварці?

Як приготувати відмінну каву в гейзерній кавоварці?

Як правильно використовувати гейзерну кавоварку?

Чи потрібно утрамбовувати каву в гейзерній кавоварці?

Чому гірчить кава в гейзерній кавоварці?

Микола Бондар
Експерт із якості кави та чаю
Зміст