Кавомани зазвичай мають вдома турку, прес-френч або кавоварку, але приготувати підбадьорливий напій можна навіть без спеціального обладнання та посуду. Навіть у чашці можна зробити смачну каву, особливо, якщо правильно підібрати інгредієнти та їхнє співвідношення. В цій статті детально розповімо, як заварити каву в кухлі або сотейнику та що для цього знадобиться. Також поділимося секретами та лайфхаками отримання підбадьорливого напою з неймовірною текстурою та ароматичною композицією.

Як заварювати каву: основи, які потрібно знати

Щоб правильно заварити каву, важливо дотримуватися кількох основних правил. По-перше, використовуйте свіжозмелені зерна — вони більш ароматні. Для кожної чашки беріть приблизно 1-2 чайні ложки продукту на 200 мл води. По-друге, значення має температура води: оптимально заварювати мелену каву при 90-95 °С, щоб не «обпалити» її та уникнути появи гіркоти.

Ще один найважливіший критерій — якість води. Краще відмовитися від ідеї використовувати рідину з-під крана. Рекомендується застосовувати бутильовану або фільтровану воду, оскільки від неї залежить смак готового напою.

Як правильно заварити каву: потрібні інгредієнти

Важливо не тільки знати, як заварювати каву, а й що для цього потрібно. Для приготування підбадьорливого напою в домашніх умовах потрібен простий набір інгредієнтів:

  1. Мелені кавові зерна. Вибирайте помел залежно від способу приготування та бажаного кінцевого результату. Дрібні частинки відрізняються найкращою екстракцією.
  2. Вода. Головне, щоб вона була очищеною та кімнатної температури.
  3. Підсолоджувач. Цукор, мед або цукрозамінники додаються за бажанням, зазвичай уже в готовий напій.
  4. Спеції. Додаються на етапі заварювання, дають змогу надати каві неймовірного багатогранного смаку та аромату. Можна використовувати кардамон, гвоздику, корицю або інші прянощі.
  5. Молоко або вершки. Також додаються за бажанням і смаком.

Якщо правильно підібрати пропорції продуктів, зварити смачну каву вдасться навіть у домашніх умовах.

Як заварити каву вдома: легкі способи приготування

Існують різні способи приготування кави. І навіть якщо у вас немає можливості заварити каву в турці або кавоварці, все одно можливо зробити підбадьорливий напій з відмінними смаковими якостями. Кінцевий результат залежить не тільки від методу заварювання, а й від сорту, ступеня помелу, а також дотримання простих тонкощів процесу.

Як заварювати мелену каву правильно?

Правильно заварити мелену каву неважко, але важливо дотримуватися кількох рекомендацій. Для заварювання можна використовувати холодну або гарячу воду, але не окріп, оскільки він здатний погіршити смакові якості. Ідеальною температурою вважається 90-95 °С. Досить почекати кілька хвилин після закипання для отримання потрібного значення.

Якщо хочете правильно зварити каву, важливо також дотримуватися рекомендованих пропорцій. На чашку об'ємом 250 мл в середньому потрібно 4 чайні ложки, але слід коригувати співвідношення інгредієнтів залежно від власного смаку. Також можна експериментувати з додаванням різних спецій — кориці, кардамону, гвоздики тощо.

Як заварювати каву в каструлі або сотейнику?

Зварити каву в каструлі або сотейнику нескладно і при цьому вдасться отримати насичений та глибокий смак. Для однієї чашки підбадьорливого напою знадобиться 150-200 мл води та близько 2-3 чайних ложок мелених зерен. Налийте воду в каструлю, нагрійте її до 90-95 °С і додайте каву. Доведіть рідину до утворення піни, але без кипіння.

Після того, як рідина підніметься «шапкою», приберіть посуд з вогню і залиште його настоюватися на 3-4 хвилини. Потім обережно перемішайте та дайте постояти ще хвилину, щоб осад осів на дно. Розлийте міцний та ароматний напій по чашках і переконайтеся, що варити каву в каструлі хоч і незвично, але легко.

Як заварювати каву в чашці(метод настоювання)?

Якщо немає під рукою кавоварки або навіть турки, заварити каву в чашці простіше простого. Насипте в кухоль порошок з розрахунку 6 г на 100 мл води. Закип'ятіть воду та дайте постояти 2 хвилини, а потім залийте каву безперервним потоком. Дайте напою настоятися 4-5 хвилин. Щоб прискорити процес, накрийте його блюдцем або кришкою.

Після настоювання акуратно перемішайте каву і ще залиште на кілька хвилин, щоб гуща осіла на дно. Якщо вам подобається пити підбадьорливий напій з насиченим смаком і густим ароматом вранці, цей метод стане ідеальним рішенням. Приготувати мелену каву в чашці вдасться без зусиль, а весь процес займає мінімум часу.

Як правильно зробити каву в керамічному посуді?

Керамічний посуд чудово підходить для заварювання кави, оскільки він довго зберігає тепло, забезпечуючи повільне та рівномірне розкриття смакових ноток напою. Спочатку потрібно обдати його гарячою водою для прогрівання стінок. Щоб приготувати каву в керамічному посуді, потрібно додати мелені зерна й залити їх гарячою водою (приблизно 75-80 °С).

Перед тим, як відправити на вогонь, за бажання додайте спеції. Доведіть до утворення пінної шапочки, але не кип'ятіть. Перемішайте і дайте кілька хвилин настоятися. Перед подачею можна додати молоко, вершки, цукор або мед.

Як заварити смачну каву без турки й без кавомашини: лайфхаки та поради

Зварити каву, яка подарує справжню насолоду, можна і в домашніх умовах. Прості поради допоможуть отримати відмінний результат, який можна порівняти з напоєм від професійних бариста:

  1. Якщо хочете правильно заварювати каву, її потрібно доводити до кипіння, але не кип'ятити. Процедуру слід повторювати не менше 3-х разів, щоб напій набув насиченого смаку та аромату.
  2. Для отримання густої кави використовуйте зерна дрібного помелу.
  3. Можна робити каву з різними прянощами. Спробуйте поекспериментувати, поки не знайдете ідеальний для себе рецепт.
  4. Щоб зробити смак напою м'яким і ніжним, додайте в нього трохи молока або шматочок вершкового масла наприкінці приготування.
  5. Якщо немає часу чекати, поки осяде гуща на дно, додайте в чашку шматочок льоду або столову ложку холодної води.
  6. Якщо обожнюєте аромат кавових зерен, обирайте продукт середнього ступеня обсмажування, а перед приготуванням напою нагрійте його на пательні близько 30 секунд, щоб максимально розкрити запах.

Якщо відсутнє спеціальне обладнання, не поспішайте відмовлятися від ароматного напою, адже можна навіть заварити мелену каву в чашці й отримати неймовірно смачний результат.

Рекомендації експерта про те, як заварити каву

Для мене приготування кави — це цілий ритуал. Але буває, що катастрофічно бракує часу, особливо зранку, тому в таких випадках я віддаю перевагу заварюванню напою прямо в чашці або чайнику з фільтром. Так, смак трохи відрізняється від кави, приготованої в турці або в інший традиційний спосіб, але при дотриманні нескладних рекомендацій можна досягти відмінного результату. Ще я раджу додавати дрібку солі — вона допомагає розкритись кавовим ноткам і пом'якшує смак. А ось цукор, на мою думку, навпаки, заважає відчути всю смакову гаму та сповна насолодитися підбадьорливим напоєм. Але якщо ви не можете пити каву без цукру, спробуйте хоча б трохи зменшити його кількість, і ви відчуєте абсолютно нові нотки в смаку.

Додаткові ресурси

  1. National Coffee Association
  2. Those Coffee People
  3. Café Elba

Поширені питання про те, як заварити каву

Чи можна використовувати холодну воду для заварювання кави?

Як заварити каву в пакетику?

Чи можна використовувати чайник з фільтром для заварювання кави?

Микола Бондар
Експерт із якості кави та чаю
Зміст