Історія кави багата всілякими легендами. Згідно з однією з них, напій з'явився в ефіопській провінції Каффа понад 1 тисячу років тому. Його першовідкривачем одні називають архангела Гавриїла, другі єменського шейха, треті допитливого пастуха Калдіма. Далі в статті Ви дізнаєтеся, хто ж винайшов каву та як напій, без якого багато хто не уявляє свого ранку, поширився у світі.
Батьківщина кави: звідки походить кава
Вважається, що батьківщина кави країна Ефіопія, а саме провінція Каффа, звідки й пішла назва рослини. Легенди свідчать, що саме тут приблизно в IX столітті вперше в їжу почали вживати плоди дикорослого чагарнику. А ось варити з кавових зерен напій почали на території сучасного Ємену, звідки ця традиція й перекочувала на Європейський континент.
Як кава потрапила до Ємену й стала культивуватися?
Від моменту виявлення підбадьорливих властивостей кавових зерен до створення напою, який ми п'ємо і сьогодні, минуло багато часу. Вважається, що до Ємену кавові зерна потрапили разом із кочовим племенем, яке перемістилося сюди з Ефіопії. Місцевим жителям дуже сподобався напій, який готували з кавових зерен, тому на Аравійському півострові почали вирощувати цю культуру.
Перші плантації з'явилися в місті Моха, що дало назву популярному кавовому напою «мокко». Не припинили місцеві жителі вживати каву навіть після того, як церква наклала заборону на її приготування. Тож варити й пити напій стали таємно. Щоб не допустити поширення характерного кавового запаху, зерна подрібнювали шляхом роздавлювання. А щоб зробити смак м'якшим, у напій додавали жир або молоко. Але з часом церковну заборону зняли, і в країні розпочався період активного вирощування та вживання кави. На території півострова відкрилися численні кав'ярні, де кожен охочий міг насолодитися вишуканим смаком та ароматом напою. Але за межі країни зерна дозволялося вивозити тільки після обсмажування.
Це зробили для того, щоб ніде в іншому місці не почали вирощувати кавові дерева. Тому тривалий час за межами Аравійського півострова підбадьорливий напій могли скуштувати лише дуже заможні люди. За межі Ємену кава проникла разом із турками, які вели на півострові загарбницьку війну. В Європі ж вперше почали готувати каву у Відні, де її під час відступу залишили турецькі солдати.
Хто винайшов каву: всі легенди про її походження
До наших днів дійшло кілька легенд про те, хто винайшов каву. Як було насправді невідомо, але кожна легенда про каву цікава й захоплююча по-своєму.
Легенда про пастуха Калді
Ця історія походження кави розповідає про те, що першою людиною, яка спробувала кавове зерно, був пастух на ім'я Калді. Випасаючи кіз, він помітив, що тварини починали дивно поводитися після того, як з'їдали ягоди й листя з незнайомого йому дерева. Цікавість змусила чоловіка також спробувати ці плоди. З'ївши всього кілька ягід і листочків рослини, він відзначив прилив бадьорості та енергії, про що того ж дня розповів своїм знайомим.
Поступово інформація про незвичайну рослину дійшла до ченців, які тривалий час шукали спосіб подолати сон. Тож вони одразу приступили до приготування відварів і настоїв із листя та ягід кавового дерева. Такі напої вживали для підвищення енергії.
Суфії та їхні нічні молитви
Інша історія про появу підбадьорливого напою свідчить про те, що варити каву придумали суфії. Вона допомагала їм не засинати під час нічних молитов. Через студентів і прочан, які приїжджали в суфійські храми, кава почала поширюватися світом.
Історія кави: як кава завойовувала світ
Батьківщиною кави прийнято вважати Ефіопію, звідки вона потрапила до Ємену й швидко стала популярною в усьому мусульманському світі. А ось Європа познайомилася з напоєм набагато пізніше.
Поширення кави в Середні віки
Історія кави в Середні віки вказує на те, що рослина широко вирощувалася тільки в Ємені. Але вже у XV-XVI століттях вона почала поширюватися територією інших арабських країн. Наприклад, відкриття першої кав'ярні в Стамбулі відбулося в 1554 році.
Історія походження кави в Європі
На Європейський континент кава потрапила в XVII столітті разом із місіонерами та купцями. Незважаючи на те, що в окремих районах Балканського півострова, які належали до Османської імперії, кава з'явилася набагато раніше, в інші регіони її привезли купці тільки в 1615 році. Британці, бельгійці, французи й голландці почали завозити кавові зерна у свої колонії.
Таким чином кава стала поширюватися світом. Незважаючи на всі спроби, в Європі її вирощувати не вдалося через невідповідний для рослини клімат. А ось у країнах Латинської Америки, на Мартинії в Індії, які входять до кліматичного поясу кави, кавове дерево прекрасно прижилося й почало давати цінні плоди.
Як з'явилася кава в Північній Америці?
На територію Північної Америки кавові зерна потрапили завдяки голландським мореплавцям. І вже через 10 років кав'ярні працювали практично в усіх великих містах, включно з Чикаго, Норфолком і Новим Орлеаном.
Кава в сучасному світі: інновації та культура споживання
Хто б не винайшов каву, сьогодні вона має десятки мільйонів послідовників по всьому світу. Особливо активно бариста-культура розвивається в останнє десятиліття. Це сталося завдяки появі інноваційних методик її приготування, що дало змогу не тільки розширити смакові горизонти, а й зробило процес вживання кави справжнім мистецтвом.
Сучасні бариста, надихаючись процесом того, як росте кава і розкриваються її смакові особливості, постійно експериментують зі способами заварювання напою, намагаючись досягти досконалого смаку та аромату. Одним з останніх трендів стала холодна кава, яка готується методом «cold brew». Такий напій відрізняється неймовірною м'якістю, солодкістю та карамельними нотками.
Ще одне ноу-хау кава «нітро», насичена азотом. У такий спосіб вона отримує освіжаючий смак, карамельну текстуру та високу пінну шапку. Культура споживання підбадьорливого напою розвивалася століттями. Як стверджує історія кави, все почалося з суфійських ченців, які почали заварювати зерна. Такий напій допомагав їм зосередитися під час молитви. Але після її поширення по всьому світу в кожній країні почали розвиватися свої традиції приготування та вживання кави:
- Туреччина. Тут віддають перевагу каві дрібного помелу, яку на повільному вогні варять у джезві. Як результат, у готовому напої утворюється багато гущі. Тому каву по-турецьки п'ють не відразу, а коли гуща повністю осяде.
- Італія. Улюблений підбадьорливий напій італійців еспресо, який подають зі скибочкою лимона. Це не тільки дає змогу повністю розкрити тонізуючу властивість кави, а й підкреслює її витончений аромат.
- Мексика. Тут напій готують у керамічних горщиках, змішуючи з тростинним цукром і корицею.
- Бразилія. В цій країні полюбляють напій кайпірінья, який нагадує традиційний еспресо, зварений разом із цукром.
- Австрія. Місцеві жителі готують напій на основі еспресо, додаючи в нього молоко та збиті вершки.
- Марокко. Тут до кави додають величезну кількість різноманітних спецій (мускатний горіх, кардамон, гвоздику, корицю, гострий перець), щоб зробити її більш насиченою та багатогранною.
- Франція. Французи віддають перевагу свіжозавареному напою з додаванням молока. Ірландія. У кавовий напій ірландці полюбляють додавати алкоголь, а для подачі часто використовують збиті вершки.
- Іспанія. Кава, яку готують у цій країні, дуже сподобається любителям солодощів. В Іспанії прийнято пити ароматний напій із великою кількістю згущеного молока.
- В'єтнам. Для приготування кави в'єтнамці використовують зерно сильного обсмаження грубого помелу. Його змішують зі згущеним молоком і подають разом із льодом.
Історія кави в Україні: поява, сучасні традиції та розвиток
Версій походження кави в Україні теж досить багато. Згідно з однією з них, уперше її привезли козаки, які захопили під Тягином турецький корабель, на якому й знайшли мішки з кавовими зернами. Тому першими українцями, які змогли належно оцінити властивості цього підбадьорливого напою, є саме запорізькі козаки. Згідно з іншою легендою про те, коли з'явилася кава в Україні, першим містом у країні, де стали готувати напій, був Кам'янець-Подільський.
У 1672 році його зайняли турки, які стали знайомити місцеве населення з кавовими традиціями. У минулому українці прагнули поїхати до Львова, щоб насолодитися смаком справжньої кави. Але сьогодні любителям ароматного напою не обов'язково це робити, оскільки тепер кав'ярні є навіть у невеликих населених пунктах по всій країні. Згідно зі статистикою, за останні 10 років обсяг продажів кави в Україні збільшився майже в половину, і ця тенденція продовжує зростати.
Цікаві факти про історію походження кави
Відтоді, як хтось придумав пити каву, минуло вже багато століть. Тому навколо напою зібралося безліч міфів і легенд, серед яких можна відшукати й достовірну інформацію.
Пропонуємо ознайомитися з найцікавішими фактами:
- Кава – це ягоди. Її плоди можуть бути зеленого або червоного кольору. Причому червоні більш ароматніші й менш кислі, а смак напою з них легший, ніж той, що зроблений із зелених зерен.
- Батьківщина кави Ефіопія. Саме тут з'явилися дерева, які сьогодні поширені по всьому «кавовому поясу Землі».
- Попри те, що кава походить з Африки, вперше її почали варити на Аравійському півострові. Перший придумав каву змолоти та зварити монах, який шукав спосіб зняти втому перед нічною молитвою.
- Виявляється, що арабіка й робуста не єдині сорти кави. Є ще ліберика та ексцельса. Вони менш ароматні, тому зазвичай використовуються у складі кавових купажів для додавання напою аромату та міцності.
- Перший напій готувався близько 10 годин. У давнину варили неочищені цілі кавові зерна протягом кількох годин, а потім настоювали не менше 5-8 годин.
- За обсягом продажів кава посідає друге місце у світі. На першому нафта.
- У давнину кавові ягоди були валютою. Щоб розрізняти номінал ягід, їх фарбували в різні кольори.
Висновок про історію кави
Кава унікальний напій. Він швидко завоював світ завдяки неймовірному смаку та аромату, який неможливо порівняти ні з чим іншим. Кава не тільки допомагає підбадьоритися, а й об'єднує людей своєю культурою. Тож можна впевнено сказати, що її історія триватиме ще дуже й дуже довго.